Страници

вторник, 24 март 2015 г.

Tormentum: Dark Sorrow - BG



Дълго време се чудех дали да пиша за Tormentum, дали си заслужава. Накрая реших, че си заслужава и ето защо.
Tormentum е “point and click” игра на ужасите, създадена от малкото независимо студио “OhNoo!”, след като успешно събра нужните й пари с помощта на indiegogo. Играта излезе на пазара на 4ти март 2015г.


Защо толкова нерешителен?


Като цяло харесвам “point and click”, но с няколко изключения( като Night of the Rabbit) този жанр за мен са леки игри, с които просто да убивам време. Ето защо, когато хванах Tormentum нямах никакво намерение да пиша за нея, но тогава играта ме прикова с тъмния си чар, с невероятните си рисунки.

Историята


Събуждаш се…пода под краката ти се движи, отваряш очи…затворен си в клетка, висяща от дирижабъл…спомените ти…няма ги…



Вие влизате в ролята на загърнат в мистерия странник, който не помни почти нищо, но сега е заловен и лети към затвора си. Задачата ви е да научите какво се е случило и защо сте обвинени, че сте зли.


Геймплей


Tormentum e класическа “point and click” игра – виждате предмет, взимате го, събирате още няколко, отключвате следващата част от играта. От време на време решавате логически загадки и говорите с различни персонажи, които ви дават задачи и предмети.



Играта е с добра продължителност(около 2-3 часа) и има три различни „местности“, в които се развива. Като всяка една от тях има уникална обстановка и стил.
Но все пак си остава point and click” , нищо повече, нищо по-малко.


Чарът на играта


Това, което ме накара да играя Tormentum, както и да напиша това ревю е стила, в който е нарисувана играта и атмосферата, която този стил създава. Невероятно е колко много може да се подобри една игра от стила,в който е нарисувана.



Според официалния сайт на “OhNoo!” в Tormentum има повече от 100 ръчно нарисувани картини, дело на художника Piotr Ruzskowsky, които са вдъхновени от творбите на H.R. Giger и Zdzisław Beksiński.



Още от самото начало е ясно, че създателите на играта са се стремили към тъмна обстановка – метеоритния дъжд, това, че вие сте в клетка и обвинени, че сте зли, информацията, която получавате от единствения друг пътник на дирижабъла, всичко това потвърждава този стремеж.



Но картините на Ruzskowsky са това, което превръща този малко клиширан сюжет в злокобното и мрачно преживяване, което успешно ви вдъхва чувството на отчаяние, тъга и самота.

Добро допълнение също е възможността да взимате решения, които да променят края на играта. По време на пребиваването ви мрачния свят на Tormentum, вие ще имате избора на кого да давате различни предмети. И докато това не променя особено начина, по който протича играта, то води до един от двата различни края. Тези избори ще бъдат „Добри“ и „Лоши“, но по време на играта единственото, което ще ви помага да ги определите като такива, ще бъде вашето собствено чувство за справедливост.

Заключение


Tormentum е мрачно и зловещо приключение за изборите, които хората правят през живота си и за последствията от тези избори.



Играта е чудесен избор за тези, които търсят добър “point and click”, смесен с малко мрачност и урок по морал.



Но моля ви, дори не се приближавайте до Tormentum, ако търсите екшън и стряскащи моменти, няма да ги откриете тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар