Страници

вторник, 20 май 2014 г.

Heroes of might and magic - The board game



Играя Heroes of Might and Magic 3 от…10- годишен? Девет..? Там някъде, от много дълго време(сега съм на 24) и вероятно още много дълго време ще продължа да я играя. Това без никакво колебание е любимата ми компютърна игра. И поради тази причина много се развълнувах, когато чух, че ще има настолен вариант, макар и правен по не толкова любимата ми Heroes 6.

И като човек с опит с всички Heroes игри от 3 до 6 реших да ви разкажа какво са успели да направят, според мен, Axel. Ще започна с обща информация за играта, какво ми харесва в нея, какво не ми допада и на края ще завърша с  обобщаваща оценка.

Сега конкретно- имате избор от 4-ри замъка и трима герои за всеки замък(повече герои няма и да ви трябват вероятно, но замъците са си малко, какво като играта е само за 4ма играчи), та всеки замък  си има по една уникална сграда, а героите му имат уникални умения. Също така, единиците на различните раси леко се различават в показателите си. Замъците  имат приятни дървени фигурки, които да си сложите на полето, а за пионките на героите си имате лепенки с лицата им. Като стана въпрос за героите, те  имат специфични умения и базисни показатели, с които започват, като, както в оригиналните игри, така и тук може грубо да ги разделите на магьосници и рицари. Първите- ориентирани повече към Magic, а вторите- повече към Might страната на играта. Всеки герой има четири основни показателя – might, magic, leadership и initiative. Magic ви показва с колко силни магии може да борави героят ви, лидерството- колко единици може да води героят ви(дааа, да King’s Bounty, точно така)  и инициативността- кой поред ще играе по време на битка. Всеки един от тези показатели може да бъде увеличен по време на играта.

Освен това, в комплекта ще намерите плочки за картата, за неутралните създания по картата, карти с артефакти, седмици(повечето от тях имат ефект върху играта, за разлика от седмиците в компютърните игри), магически свитъци, ковчежета, 5 зарчета, допълнителни умения, които героите ви ще могат да научат, както и маркери с които да си отбелязвате кои мини сте превзели.

Като казах превзели, може би тук е момента да спомена, че целта на настолната игра е напълно различна от тази на компютърната. Замъкът ви е непревземаем(Disciples някой? Никой, е добре…), а целта ви е да съберете определен брой точки, като точките получавате основно, когато превземате мини и събирате артефакти.
Битките в тази версия се решават от зарчетата и понякога могат да отнемат мнооооого време, а друг път могат да имат съвсем неочакван край. Като цяло си има трик- с кого да се биеш и кога, също така каква войска да си купуваш най – много, какви умения да научи героят и т.н., но няма да изпадам в такива подробности, ще ви оставя вие да откриете тези неща, когато играете играта.

А сега, какво ми харесва

Първото, което ми направи много добро впечатление, е как успешно са изместили фокусът от замъкът на противникът ви към по – стратегически и труден начин за печелене на играта. Също така, успешно са запазили нуждата да мислите няколко хода напред, ако искате да спечелите играта. Да не кажа, че дори е задължително, ако искате да спечелите, да мислите няколко хода напред.

Както и в оригиналните компютърни игри, така и тук, създанията в отделните замъци се различават леко като показатели, но достатъчно за да ви подтикнат да опитвате различни стратегии, когато играете с тях.

Артефактите, освен така нужните ви точки, ще ви дават и доста полезни бонуси, с които ще ви е по – лесно, когато се биете срещу някои доста неприятни противници или други играчи. Това, допълнено от уменията, които героят ви може да научи в хода на играта е много възможно да доведат до така наречения “snowball effect” или с други думи, ако позволите на един от играчите да стане много силен, то няма да имате шанс да го спрете. Но това го има и в компютърният вариант на играта и аз лично го приемам за част от играта, въпреки, че съм сигурен, че на много хора няма да им хареса.

Какво остана…а, героите. Героят, с който ще започнете, най – вероятно ще определи стратегията, която ще използвате в началото на играта, ако не и до краят й. Добре са направили, че героите са различни един от друг, благодарение на уменията и показателите, с които започват. Също така, някои герои, от някои замъци, имат умения, които другите нямат ;). Много добро попадение е и това, че във всеки замък са сложили по един герой от кампаниите на PC варианта, което за мен е добре, защото за разлика от геймплея, то историята много ми хареса и както и някои от героите (кой не би искат леля некромант като Свелтана, бъдете честни!).

Имайки предвид, че играта е стратегия, то тя хич не отнема много време. Например, ако играете с четирима души, които знаят какво правят ще ви отнеме между 3 и 4 часа да свършите, ако играете двама, някъде около 2 часа трябва да са ви достатъчни. Но дори и да играете с двама души, които не знаят английски и имат затруднения да научат правилата, то играта пак няма да ви отнеме повече от 5 часа.

Също така съм голям фен на това, че почти всички седмици имат ефект върху играта, за разлика от оригиналът. Повечето негативен, но все пак…
И последно, ако сте играли Хироус много като мен, то ще видите много възможности за „домашни“ правила на играта =))
Преди да продължа с негативните страни,  искам само да спомена, че играта не е кооперативна по никой начин, най – доброто което може да направите, е да играете двама срещу двама, но тогава ще трябва да намалите броят на точките, които да събирате или да измислите нещо друго. Или пък да играете без да се атакувате, но тогава поне двама от играчите няма да имат шанс да спечелят, така че…

Та, какво не ми харесва? Няколко неща.

Играта е правена по Heroes of Might and Magic 6, където вероятно най – голямо впечатление ще ви направи това, че създанията имат мноого умения, ама много! В настолната, създанията от замъците почти нямат умения, а неутралните имат няколко, които имат за цел просто да изравнят силите по време на битка.
От замъците са махнати някои единици и са сложени като неутрални, което е напълно ненужно, след като в играта са включили само четири замъка! Спокойно са можели да вземат създания от останалите и да ги сложат като неутрални. Ще кажете, Ubisoft не са пуснали останалите замъци, за това. В последният експанжън на HoMM 6 добавиха замък, от който няма да видите и помен в настолната игра.

Правилата…о, правилата. Тук проблемът може и да е в мен и липсата ми на опит, но правилата са написани много сложно и объркващо, трябваше да чета по много пъти някои от тях. Също така неща от тях, които ще се използват постоянно като описания на уменията и някои обекти за посещение, са написани на различни страници и ако не си ги разпечатате на отделни листи ще падне голямо разгръщане. А и има едни картончета, на които трябва да се водят битките…няма никакъв смисъл от тях, можете съвсем спокойно да не ги използвате.


Като цяло мисля, че Axel са се справили доста добре с играта и като изключим някои дребни оплаквания, то спокойно мога да кажа, че играта ми харесва много. Има духа на старият Хироус, който толкова обичам и има и някои не лоши промени, които също ми харесват. Но и да не сте фенове на поредицата, то пак може да я пробвате, мисля че има какво да предложи и на хора, които никога не са играли Heroes of Might and Magic.


P.S. English version is comming soon! =))

Няма коментари:

Публикуване на коментар