Страници

вторник, 20 май 2014 г.

Warlock: The Exiled


   

Понеже предполагам, че не всички то вас са играли Warlock: Master of the arcane, ето накратко какво е това - Warlock е походова фентъзи стратегия, много подобна на Civilization, която се развива в същият свят, като известната Majesty. В играта вие влизате в ролята на могъщ крал-магьосник, който естествено е във война с колегите си. И определено ще се чувствате като такъв, не съм играл друга игра, в която магията да има толкова голяма роля. Ще проучвате нови и нови магии постоянно и ще разчитате на тях!

А сега за Warlock 2 конкретно.

Първо Warlock много ми хареса, прекарах с нея доста часове, така че като разбрах че ще има втора част, само се надявах да не е по – лоша от първата, но всъщност няколкото неща, които са добавили, определено продължават да поддържат нивото, зададено от първата част, ако не и да го надминават леко.
Във втората част ще срещнете две нови раси: свартс, които  очевидно са вдъхновени от северната митология- при тях ще намерите джуджета и тежко бронирани викинги, скалдове и т.н. (Аз съм голям фен на северната митология и когато видях расата, веднага си отбелязах първият плюс в полза на W2TE.)
И втората  - The Planestriders, които веднага ми напомниха за The Planeswalkers от вселената на Magic The Gathering и доста ми допаднаха. Те са смесица от хора, неживи и чудовища.

Другото голямо нововъведение са случайните събития – БАМ! чума, какво ще направите, кралю? БАМ! глад, как ще го решите, Ваше величество? Тук някой от вас, който е играл първата част ще каже, че това го имаше и там, като странични куестове. Нее, не, това е съвсем различна механика, отделна от страничните куестове, които присъстват и тук. Харесва ми, разнообразява геймплея, макар и малко. Разбира се, може напълно да ги игнорирате, но това си има последствия за настроението на градовете ви. Можете да изберете да решите проблема, но не оптимално, което е ок, поданиците ви няма да ви намразят много, а можете да го решите и по – възможно най- добрият, но и скъп начин и хората ви да ви обичат. Решението е ваше.

Третото ново нещо, което много ми хареса, е как са променени картите. Вие сте Изгнаника, могъщ магьосник ви е изритал от Ардания и сега иска да я завладее, но Дяволът да ви вземе, ако му я дадете току – така. За това вие събирате силите си  и тръгвате през многобройните светове между вас и него, за да си върнете родината. Той разбира се е наясно с това и ще прати най – елитните си слуги за да се опитат да ви спрат.

В първата част ми харесваше как понякога ще успеете да докопате някоя силна единица рано, тя ще събере опит, ще вдигне нива и ще стане вашата основна единица до краят на играта. Това продължава да е възможно, но има и нова механика, която доразвива тази идея – да наемате герои. Колкото по – силни ставате, толкова по – добри герои ще искат да ви служат. Но ако искате да наемете някой от тях, не се бавете много, защото те няма да ви чакат вечно.

Това бяха личните ми фаворити сред нововъведенията, а сега какво ново има да предложи играта като цяло? В играта са вкарали Research Tree, лично аз все още не съм сигурен какво мисля за това. Също така са сложили лимит на броя градове, които можете да имате, но това е по ваш избор, може и да го изключите.

Във втората част все още няма кампания, което мен лично малко ме натъжава, но от друга страна една обикновена игра си е цяла кампания, така че… Дааа, да, в главното меню има подменю Кампании, но то е празно, може би е оставено за някой ъпдейт или за кампании, направени от фенове, все пак втората версия позволява създаването на модове за играта.

Модове- такова чудесно нещо! И една от основните причини толкова много стари, класически игри, все още да се играят! Това направо си е за частта с неща, които харесвам.

Ще изразя това, което не ми харесва от играта доста кратко – въпреки всички малки, приятни нововъведения, поне докато модовете не станат нещо сериозно, то честно казано нямате много голяма причина да играете Warlock 2 The Exiled, Masters of Arcane има всичко  което може да поискате, ако толкова ви се играе фентъзи 4X игра.

От мен happy eXploring, eXpanding, eXterminating and eXploiting !


P.S. Expect the english version very soon! =)

Няма коментари:

Публикуване на коментар