Страници

събота, 31 януари 2015 г.

Endless Legend - BG





Endless Legend e 4Х, походова, фентъзи стратегия от Amplitude, в която вие влизате в ролята на водач, който има само една цел - да докаже, че неговото кралство е най - велико.

Първото нещо, което прави впечатление след като започнете игра е картата. В своя поход вие ще срещнете необятни морета, огромни пустини и плодородни поля. Но освен в своя тип терена ще се отличава и в своя релеф - хълмове, планини, долини и тесни проходи, диви животни и дори сменящи се сезони.

Но освен различни терени, ще откриете множество редки ресурси, растения, каменни кръгове и места излъчващи енергия, които по различни начини ще стимулират производството ви, ако построите правилните сгради върху тях.




Endless Legend обаче няма да ви предложи единствено красиви и разнообразни гледки, но също и разнообразие от осем раси, с които играча може да започне и 15 неутрални, които могат да бъдат привлечени, като след това започват да дават уникални, за всяка, бонуси. Включително и една уникална единица. Всяка раса има собствени силни и слаби страни, уникална механика, различен стил на игра(агресивна, дефанзивна, търговски ориентирана и т.н.) както и късче история. Уникалните умения на расите включват такива местене на града по картата, телепортиране на единици между градовете, липсата на нужда от храна и други.



Малко повече за геймплея




Endless Legend започва подобно на много други 4X игри - в началото полагате основите на първият си град. Избора е труден, важен, трябва да изберете подходящо място, съобразено с ресурсите, които има наблизо, както и расата която сте си избрали. 




След като сте готови с това, следва друг класически ход - тръгвате да видите какво има около вас. Картата е разделена на области, с различни имена и собствени граници. Много често ще трябва да се съобразявате с тези граници за куестове, започване на войни, обмяна на предмети, подобряване на единици и други.

Скитайки се из земите на Аурига, вие ще откриете много раси, които ще се превърнат във ваши врагове, съюзници или дори част от империята ви. Част от владенията ви могат да станат единствено неутралните раси, като това може да стане или със сила или като им направите услуга(изпълните куест, който ще ви дадат). Градовете на неутралните раси, ще са едно от нещата за които ще се оглеждате и ще се опитвате да ги привлечете, тъй като те ще ви дават допълнителни единици, както и уникални бонуси. 




Другото  за което винаги ще се отваряте очите са Храмове/Руини, както и залежи на редки ресурси. В първото ще намерите ресурси, артефакти или дори понякога ще получите куест, докато вторите ще ви помогнат да се снаряжите с по - качествени оръжия и доспехи.

Но също е много важно да развивате градовете си, за да могат те да са колоните върху които ще построите могъщото си кралство. В технологичните дървета ще намерите всякакви полезни икономически и военни технологии, които да ви помогнат в играта. Интересното в Endless Legend e, че технологиите са разделени на епохи. И за да преминете в следващата епоха, трябва да имате определен брой технологии от предишната. Това предоставя интересната възможност за тясно развитие само в една сфера, без да ви задължава да имате от всичко по малко за да продължите напред.




EXplore, EXpand, EXploit...EXterminate?


Не може 4x стратегия без битки и в Endless Legend те също присъстват. Но тук за разлика от много игри в жанра, битките не се провеждат на цялата карта, а около мястото където двете армии са се срещнали се очертават граници, които са бойното поле. Също така подобно на Age of Wonders, ако близо до влезлите в бой има други войски на някоя от двете страни, те също се включват.

 За разлика от други подобни игри обаче, тук имате само шест хода, за да победите противника си. Ако не успеете, то битката завършва без победител и двете армии се оттеглят, като на следващия си ход можете да подновите бойните действия. Боевете също имат опция за автоматични битки, които може да наблюдавате или да видите направо крайният резултат.



Може би тук е мястото да кажа, че подобно на AoW вие отново имате герои, които водят армиите ви и им дават най - различни бонуси. Самите герои ще вдигат нива, ще учат нови умения и ще имат собствени предмети. Също така ще имате възможността да подобрявате или напълно да променяте ролята на единиците си, като им давате различни предмети, които ще намирате по време на игра.

Заключение


Endless Legend  внася неоспоримо разнообразие в жанра със своите коренно различни една от друга раси, интересни механики и красиви графика и музика. Но в същото време не отива прекалено далеч и все още създава у играещия усещането за 4X. 

Като тук ще стигна може би малко далеч и ще кажа, че Endless Lеgend, за мен лично, е по - добра игра от Beyond Earth. Расите са уникални, с коренно различни начини на игра. Технологичното дърво предлага добро разнообразие от пътеки на развитие, без да е прекалено голямо и объркващо и света на играта като цяло изглежда по - жив.



 Но Endless Legend въпреки името си не разказва почти никаква история за населяващите Аурига раси. В началото на всяка игра, в зависимост от расата, която сте избрали ще имате кратко филмче, което ще ви дава малко информация за миналото на избраниците ви. Също така по време на игра ще имате един главен куест, който също ще ви дава по малко история. 

Също така играта е бавна. Движението по картата ви е бавно и скоро зимата, която ви намалява хода още повече ще ви стане най - омразното нещо. Битките са бавни. Ботовоте срещу, които играете често ще са пасивни или с непостоянен характер. 

И като споменах битките. 

Endless Legend ви дава добри икономически и технологични възможности, но ви лишава от разнообразието на епични и интересни, тактически битки и скоро със сигурност ще започнете само да преглеждате крайния резултат от боевете, които водите. EXterminate тук е просто необходимост, която е сведена до минимум.

Въпреки това смятам, че играта си заслужава и има потенциал да се развие и да достигне игри като Age of Wonders и Warlock. Определено има какво да ви предложи, дайте й шанс.

Линкове:




Няма коментари:

Публикуване на коментар