Страници

събота, 17 януари 2015 г.

Game of Thrones: Taletell games series - (minimum spoilers) - BG



През 2013 година, Telltale Games пуснаха на пазара The Wolf Among Us, за която обещаваха, че за сметка на липсата на истински екшън(като изключим QTE ) ще има много диалози, които в зависимост от вашите решения ще променят посоката на играта. The Wolf Among Us излезе в пет епизода, подобно на мини сериал, в който вие успешно бяхте въвлечен като главният герой.

На мен ми ми хареса, даже много и явно e харесала достатъчно и на други, тъй като Telltale решиха по подобен начин да пресъздадат и нашумялата фентъзи поредица Game of Thrones. Планирани са шест епизода, за сега е излязъл един и аз мисля да ви разкажа какво са успели да постигнат в него...според мен.

Преди да продължа, едно предупреждение, в редовете по - долу ще срещнете частични спойлери, както за историята на играта, така и за тази на книгите и сериала. Ако не сте ги гледали/чели, може би ще искате да не четете по - нататък.



Играта започва в нощта на Червената сватба, вие, за добро или лошо не сте никой прославен герой, вместо това сте скуаер от Дома Форестър, които са знаменосци на Старк. Всеки чел книгата или гледал сериала знае какво се случва през тази нощ, но ако поради някаква причина все още има някой, който не е разбрал - много хора умират. Ама наистина много.

Както и да е, вие се спасявате, не че имате избор, играта ще свърши доста преждевремнно, ако умрете сега. След това се отправяте обратно към владенията на Форестър, където...не, нека спрем до тук с историята, за да не ви разваля цялата игра. Все пак едва ли ще я играете заради нещо друго освен историята.



Първото, което ще ви направи впечатление е, че Telltale не са изневерили на стила си на анимация. Тук отново всичко е в меки, приятни цветове, обстановката не е мрачна или зловеща, имайки предвид света, в който се развива действието това е малко изненадващо, но нека този факт не ви отказва. Защото въпреки невинния на пръв поглед, анимационен стил, играта доста успешно успява да пресъздаде атмосферата на книгите и сериала и подобно на тях едновременно следи няколко различни сюжетни линии.



Характерната атмосфера е постигната като Telltale просто са дали на играчите всичко, което света на Дж. Мартин може да предложи.

Играта започва по време на емблематична сцена, която сама по себе си е наситена с опасности и действие. Измъквайки се от нея вие вече сте успешно въвлечени в един безмилостен свят, където опасността дебне навсякъде. Но както казах вече, действията и екшъна не са силната страна на тази игра. Това са диалозите и чувството за несигурност, страхът, че във всеки един момент някой може да ви предаде. Това е постигнато с хвърлянето ви насред сложната и смъртоносна Игра на Тронове. Напрежението по време на диалозите е поддържано чрез умело подбиране на репликите, които може да използвате. Всеки един от изборите ви, ще ви се струва уместен, интересен, важен и ще искате да знаете какво ще стане, ако изберете него. Но рядко ще имате възможността да проверите всички. Също така, както и в The Wolf Among Us и тук имате определено време( и то доста недостатъчно, ако смея да допълня),  за което трябва да направите избора си.



Заключение

Telltale са уловили прекрасно атмосферата на Вестерос и ако успеете да влезете в ролята на героите, които ви дава играта, то вие ще усетите още по - силно тежестта на изборите си, което ще допринесе за едно още по - интересно преживяване. Всеки разговор е важен, всяко късче информация е от жизнено значение, всяко решение може да доведе до смъртта ви. Но дори и да се опазите живи, то смърт няма да липсва и как ще е друго ядче, когато играта започва в навечерието на Червената сватба.



НО! (Нали знаете, винаги има "но".)

Нека тази игра не бъде първият ви сблъсък със света на Дж. Мартин, защото тя определено е правена за фенове и хора, които имат представа за какво става въпрос в сериала/книгите. А дори да сте започнали да се запознавате с тях, ако не сте свършили "Вихър от мечове" или не сте достигнали до края на трети сезон, може би също е добре да не поглеждате към тази игра, защото има сериозен шанс да си прецакате голяма част от историята.

Линкове:

Официален сайт
Steam

Няма коментари:

Публикуване на коментар