Страници

понеделник, 5 януари 2015 г.

Board Game: Boss monster - BG




Boss Monster e игра с карти, за двама до четирима играчи, в която вие и вашите опоненти ще се състезавате кой ще създаде по - привлекателно и опасно подземие. Играта е на дизайнерите Джони и Крис О`Нийл и публикувана от Brotherwise Games, през 2013 година.

Компоненти

  • 150 карти
  •    75 карти със стаи
  •    25 карти с магии
  •    8 карти с  Чудовища Господари(Boss Monsters)
  •    40 карти с герои




Какво представлява играта


В Boss Monster вие сте Чудовище, което е господар на едно подземие и ще имате две основни цели - да привличате Героите от близкия град и да ги убивате преди те да стигнат до края на вашето подземие. Ако успеете, то вие взимате душата им. Първият, който събере десет души, печели.
Ако не успеете да убиете героят преди той да достигне до вас, в краят на подземието, той ви ранява. Пет рани и излизате от надпреварата, тъй като...умирате.

Как става всичко това? С карти, много и различни, разнообразни карти.



В началото на играта на всеки играч се дава един Господар, избран на случаен принцип, след което му се дават пет карти със стаи и две с магии. Всеки играч поставя своя Господар на масата пред себе и от сега нататък всяка стая ще се поставя вляво от него. Когато всичко това се направи е време за строене. Всички играчи си избират по една Базова стая и я поставят с гърба нагоре, в съседство с друга своя стая или отляво на Господаря си. Когато всички са готови, стаите се разкриват и се считат за построени.

Всички стаи в играта са Стаи с Чудовища или Стаи с Капани. Всяка една от тези може да бъде Базова стая или Подобрена стая(Advanced), която може да бъде играна само върху Базова. Всяка стая нанася поражение на Героя, който влезе в нея. Също така повечето стаи в играта имат специални "умения"(стаи с умения, да...стаи...с умения....да) - стаята се унищожава, но убива Героя в нея, дава допълнително поражение на стаите в съседство, позволява ви да теглите повече карти и други.

Освен стаи, в играта има и магически карти, които могат да се използват само веднъж. Повечето от тях ще ви позволяват да се бъркате в играта на другите и да им пречите да съберат нужните им души. Магическите карти са ценни, тъй като не само могат да обърнат играта, но и много рядко ще имате възможността да се сдобиете с нови.



Но да се върнем на подземието и какво става след като всеки построи стаята си. Настъпва време за "Примамването". Всяка стая има символ на нея, който съвпада с класовете на Героите, които си почиват в Града. Символите са книга, анкх, меч и кесия. Например, ако вашето подземие има четири стаи с по един меч, общо четири и подземието на противника ви има четири стаи с шест меча(някои стаи имат повече от един символ), то Войнът, който е в града ще иде в подземието на противника ви, а не във вашето. Едно подземие може да примами повече от един герой.

Когато Героят влезе в подземието, той преминава през него и (ако сте строили разумно) умира и взимате душата му. След като всеки е примамил някого(или не) този рунд завършва, всички отново си теглят по една стая и всичко започва отначало. Това продължава докато някой не събере десет души. Ако един от играчите не успее да убие пет Героя, то неговият Господар умира и той излиза от играта.


Лично мнение

Dungeon Keeper...

Идеята на играта е интересна, вие този път сте лошият, който съвсем безскрупулно избива всеки добър, който посмее да влезе във владенията му. Това вие постигате благодарение на слугите си, които дебнат из подземието ви или са заложили хитроумни, но гадни капани, чакащи само някой невнимателен Герой, за да се задействат и да го изтрият от лицето на света.

Картите...

Boss Monster е игра, която се играе само с карти, така че е много важно колко добре са направени те. В случая отговора е много добре. Рисунките са хубави, детайлни, разнообразни и забавни, също така са в толкова носталгичния 16 битов стил. Да не говорим, че едва ли не всеки Герой си има кратък текст, който го описва и този текст е референция към някаква класическа видео игра.

Разширение...

Като не броим безбройните промо карти, свързани с kickstarter-а на играта, тя за сега има само едно разширение - Boss Monster: Tools of Hero-Kind, което добавя брони, оръжия, свитъци и всякакви други предмети за героите. И това променя коренно играта, защото добряците вече се превръщат в сериозна заплаха. Героите вече ще прескачат стаи, ще са по - здрави, ще имат имунитет към различни ефекти на стаи и какво ли не. Всичко това добавя доста разнообразие към играта и до някъде отлага неизбежното според мен омръзване. Препоръчвам ви да си го набавите, тъй като е много добра добавка.

Защо не...

Първо, като някой, който все още играе много повече и се интересува много повече от видео игри, ми е писнало от 16 битова графика. Прекалено много разработчици започнаха да я използват през последната година и за това върху мен рисунките на картите нямаха ефекта, който трябваше, просто не бях...заинтересован. Не казвам, че са лоши, просто не съм от целевата група.

Второ и може би по - важно е ниската възможност за преиграване, играта не е толкова разнообразна, че да се играе отново и отново, и отново и все да е забавна и свежа. Просто геймплеят и механиките й омръзват прекалено бързо, както и комбинациите между картите не са чак толкова много.

И трето, някой от играчите може да отпадне преди краят на играта, което по моето скромно мнение винаги е минус за играта, защото сме се събрали с хората да играем заедно, какво ще прави този един човек, ако отпадне по средата на играта? Вярно, играта е доста бърза 20-30 минути, след като й свикнете, но все пак.

И все пак, ако много ви липсват видео игрите от едно време, обичате подземия и чудовища, и винаги ви е влечело да сте зъл DM, то може би Boss Monster има какво да ви предложи.

Линкове:



Няма коментари:

Публикуване на коментар