Страници

вторник, 14 април 2015 г.

Book of Unwritten Tales 2 - BG




Преди няколко седмици ви представих малката point and click игра Tormentum, която благодарение на невероятния си арт успя да спечели сърцата на феновете.
Днес ще ви запозная с продължението на една класика в този жанр, една класика толкова голяма и утвърдена, че ще остави всички останали претенденти зад себе си. Става въпрос за Book of Unwritten Tales 2.

Играта е разработена от виновниците и за първата част, King ART Games и излезе на пазара през Февруари 2015 година, след успешен Kickstarter.




Историята



Нейт и Айво са скъсали и принцесата е обратно у дома си, където майка й упорито се опитва да я сгоди. Уилбър преподава магия, а Животното...то си прави неговите си неща. Играта започва типично в свой стил с Нейт падащ стремглаво към земята.
О...и ако не сте играли първата част, не се притеснявайте, не е от толкова голямо значение.


Геймплей и външен вид



Book of Unwritter Tales 2 е класическа point and click игра, която се развива в свят пълен с клишета до толкова, че той самият почти се е превърнал в едно голямо клише. Но за това след малко.

В играта вие ще прескачате между тримата главни герои, докато развивате паралелните им сюжетни линии. Частите на отделните герои ще се състоят от около десетина екрана, между които вие ще се щурате постоянно, събирайки предмети, подсказки, говорейки с други герои, решавайки пъзели и осъзнаващи колко абсурден е света на Авантазия.




Повечето пъзели са логични и ако им отделите достатъчно време ще успеете да се справите с тях без чужда помощ. Също така играта никога няма да ви постави в ситуация, в която докато не решите даден пъзел да не можете да правите нищо друго, което е хубаво, защото така можете да сменяте пъзелите и не е толкова досадно, когато закъсате на някой от тях. Но ако все пак закъсате напълно на всички пъзели, моят съвет е просто да говорите с всички, които можете и ще разберете какво трябва да направите. 

Графично играта не е нищо впечатляващо, но не е и грозна. Десетките екрани са разнообразни и добре нарисувани. Озвучаването на играта също не е лошо, като всеки герой е озвучен и има доста неща да ви каже. Но освен, че говорят героите са и осезаемо различни едни от други, всеки със свой собствен характер. Моят любим герой определено беше бащата на Айво.


Чарът на играта



Нека да бъдем честни, вие ще имате между една и две причини да играете Book of Unwritten Tales 2. Или харесвате много жанра или сте играли първата Book of Unwritten Tales  и тя много ви е харесала. Или и двете. 
Това, което се опитвам да кажа е, че играта лесно може да не ви се хареса, точно заради това, което за други ще е причината да я играят - клишетата и референциите.




Както вече споменах света на Авантазия е пълен с тези две неща. Главните герои са изградени от клишета - елфическата принцеса, великото зло, гномът, който е най-притеснителен от всички, но всъщност е най-големият герой, лошите...всеки е някой друг, но в същото време е себе си, защото клишетата са така комбинирани, че всъщност са се получили смислени герои. Не, наистина! Така е. Но нека кажем и за другата част от играта.

Колкото са клиширани героите, два пъти повече са референциите в играта. В Book of Unwritten Tales 2 ще откриете препратки към всичко от фентъзи книги и игри до филми и реалния живот. Ако това ви допада, то тогава влезте във всяка стая в която можете и говорете с всеки, усмивката няма да слезе от лицата ви. Чудесен пример за количеството препратки в играта е Елфическата Библиотека.




Чудя се какво ли би казал Самюел Джонсън, ако можеше да види тази игра.


Заключение


Book of Unwritten Tales 2 е чудесен наследник на първата Книга и продължава историята на главните герои в своя уникален, леко глуповат, пълен с клишета и препратки стил. Като няма тема, която да е пощадена, референциите в играта засягат всичко от други игри, книги и филми до неща от реалния живот.

Играта е задължителна за всеки почитател на жанра, защото предлага всичко, което може да искате от една такава игра. Пъзелите са много и най-различни, също така и местата, които ще посетите и героите които ще срещнете не им отстъпват нито по бройка, нито по качество, защото всяко едно тези три неща е направено доста добре.




Но както често се случва с много игри, тяхната най - силна страна може да бъде и тяхната най-слаба и тук случаят е точно такъв, защото докато на мен много ми допада хумора изграден чрез клишетата и препратките, то на много хора със сигурност няма да им хареса. И ако трябва да бъдем честни имаше няколко неща, които и на мен ми се сториха малко слаби.

Друга слаба страна на играта са пъзелите и по-точно постоянното мотаене между отделни екрани, което става доста досадно в определен момент. Все пак всеки път ще ви се налага да се лутате между 5-10 екрана и това може да превърне всеки пъзел в бреме.

Но както казах Book of Unwritten Tales 2 е голяма и сериозна point and click игра и можете да имате малко причини да я играете. На мен ми допадна и ако вие също сте почитатели на този жанр, то определено трябва да я пробвате. Ще се изненадате, когато след 15-20 часа игра осъзнаете, че търсите в Google информация за трета част.

Линкове:

Официален сайт

GoG

Steam

Няма коментари:

Публикуване на коментар