Страници

понеделник, 23 юли 2012 г.

Позитивни новини Бр. 5

Българчета взеха десет медала по шахмат

"Десет българчета спечелиха медали, три от които златни, на състоялото се във Варна международно шахматно състезание “Надеждите на света”, съобщиха организаторите на турнира.
Общо 93-ма ученици от Русия, Беларус, Румъния, Холандия, Франция, България и Украйна премериха силите си в оспорваната надпревара."

Две чудесни неща едно в друго. Чудесна новина в един чудесен блог =)

Българин в НАСА 

"18-годишният Самуил Бисеров Борисов, който от шест години със семейството си живее в САЩ, е спечелил стипендия и е поканен да работи върху проект на НАСА в Хюстън, заедно с други млади учени."

Трябва ли да казвам, че това е прекрасно?

Немска графиня докара дарове за сираци и възрастни


"Графиня Рени фон Бехтолщайн дари в сряда два тира с помощи на хасковските социални домове. Родената в Хасково милионерка докарва по два годишно годишно – зиме и лете."

За пример е жената, пет години подред прави дарителски кампании =Р

Проведе се кино фестивал в Банско 

"Лятната киномания под звездите започва с филма, спечелил Наградата на Съюза на туристическия бизнес в Банско от Банско Филм Фест 2008 – “Без слънце”, Швейцария, 2007 година. Същата вечер ще бъде прожектиран и “Маунт Сейнт Илайъс”, Австрия, 2009 година. На 20 юли, петък, от 21.00 ч. програмата продължава с филма, награден за цялостна реализация в екстремни условия - “Проектът Асгърд”, Великобритания, 2009 година.
Програмата на Лятната киномания продължава до 23.00 часа с “Тру дьо фер – Желязната дупка”, Словакия, 2011 година. В последния ден, събота, жители и гости на Банско могат да гледат “Акопан”, “Дива вода”,  и “От бряг до бряг – частица от сърцето ми”. Входът за всички киномани е безплатен."

Международен балетен конкурс

"Днес(на 21ви) започва вторият тур на XXV Юбилеен международен балетен конкурс Варна 2012, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . Вторият тур ще продължи до 24 юли включително, почивният ден след него ще е 25 юли, когато журито ще обяви класираните за трети тур на пресконференция във Фестивалния и конгресен център."

Дни на европейското кино 

"Фестивалът „Дни на европейското кино, Бургас 2012” ще продължи на лятна сцена „Охлюва”, разположена в Приморски парк в Бургас, където в периода от 18 до 31 юли включително ще бъдат представени 20 филма от общо 17 европейски държави."

Още за киноманиаците =D

Празник на Апостола в Борисова градина 

"В програмата на честването са включени текстове от Левски и любими песни на Апостола, представени от Андрей Захариев и Вокална формация "Юлангело"."

Как беше посрещната годишнината от рождението на Васил Левски.

Български писатели учат студенти

"Творческа работилница събира от днес до 20 юли на курорта "Албена" известни български поети, писатели и сценаристи, които ще насърчават студенти в творческо писане.
В курса по творческо писане около 20 студенти от Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Нов български университет ще следват съветите на поетите Владимир Левчев и Йордан Евтимов."

Повече такива дейности да има =)

Български рицари участват в Средновековен фестивал

"Български рицари от групата за средновековни възстановки "Чигот" ще се включат в 20-тото издание на Средновековния фестивал на изкуствата в румънския град Сигишоара, който започва от днес, 20 юли, и ще продължи до 22 юли."

Това е много интересно, ако имам възможност определено бих отишъл да ги видя =)

Уникален амулет открит край врачанско село 

"Уникален амулет от нефрит на 8 000 години откриха преди дни археолози при разкопките на раннонеолитното селище в местността "Валога" край врачанското село Оходен. "

Не се спряха...така, така!

Тринадесето издание на "Пирин пее"

"Над 2300 ще бъдат участниците в събора от 14-те общини на Благоевградска област тази година. Те ще се представят на четири сцени.
Гостите и посетителите ще имат възможност да усетят духа на "Пирин пее" и чрез изложба на снимки, медали и значки, събирани през годините на провеждането на събора, допълва БТА. Изложбата ще се осъществи благодарение на Историческия музей в Разлог и на читалищата в общината, издирили тези ценности."

Морска алея на книгата

"За втора поредна година в Бургас ще се проведе изложението "Морска алея на книгата". 25 водещи български издателства, от които 4 бургаски, ще предложат на бургазлии и гостите на града възможност да закупят книги на преференциални цени, както и среща с някои от техните автори.
От 21 до 29 юли алеите около Културен център "Морско казино" и сцена "Охлюва" ще се превърнат в своеобразна книжарница на открито, където издателите ще разположат в общо 11 шатри своите книжни щандове."

Айде към Бургас! =D

Нова книга за Вапцаров излезе на пазара

"Наскоро пък на пазара ще излезе книгата "Никола Вапцаров. Дело 585/1942г.", която е съвместен проект с фондация Вапцарова вяра. Творбата ще бъде посветена на всички несправедливо загинали и ще представи по-различна гледна точка за живота и смъртта на поета, както и неизвестни досега факти за него."

Български ученик стана втори в света на олимпиада по математика 

"Тодор Марков от 11 клас на бургаската природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” стана  втори на международната олимпиада IMO 2012. Състезанието се проведе в Аржентина.
Той премери сили с 548 деца от сто държави."

Слава богу, че не всички са като мен по математика =D Браво на момчето! =)

Международен рокерски събор 

"За шеста поредна година край Разлог се провежда мото-рок фест "Предел2012". Организатори са Мото клуб "Пирински вълци", подкрепени от Община Разлог."

Какво? Как да не е позитивна новина?!

Доброволци помагат след взрива в Бургас 

"Екипи от доброволци и служители на Българския червен кръст осигуряват храна, вода и медицински грижи на израелските граждани, пострадали при атентата на летище Бургас, съобщиха от организацията.
Още в първия час след атентата е сформиран екип от местната организация и е мобилизиран доброволния екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи към БЧК."

Тракийските съкровища на пътешествие 

"Китайска парламентарна делегация, която е на посещение в България, поиска Тракийските ни съкровища, за да ги изложи в страната си. Това стана ясно при среща на делегатите с министъра на културата Вежди Рашидов."

Във Франция, сега в Китай, няма лошо, да видят хората какво си имаме пък те си нямат =Р =D

Застрашен вид птици в България 

"Специалнa камера за онлайн наблюдение показва семейния живот на двойка египетски лешояди и техните малки. Тя е монтирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в гнездото на една от малкото двойки, останали в страната ни."И това е за миналата седмица, тази очаквайте още вълнуващи и не толкова вълнуващи новини!

П.П. Още културни събития


Няма коментари:

Публикуване на коментар