Страници

неделя, 10 юни 2012 г.

Позитивни новини бр.2

Надявам се предният(и първи брой) на Позитивните новини да ви е харесал и да ви е подобрил настроението. Заповядайте вторият :p
Малка промяна в оформлението, линк към пълната статия ще бъде самото заглавие, а няма да има такъв на краят на всяко резюме. Enjoy =)



Седми международен фестивал на изкуствата в Созопол

"Фокус: Какво ще включва международния младежки фестивал на изкуствата „Музите” в Созопол тази година?
Кристина Кръстева: Отново запазваме концепцията с всичките видове изкуства на едно място – музика, танц, балет, изобразително изкуство, коафьори, дори гримьори, таекуондо, таебо. Тази година са включени и занаяти. Новите ни партньори – „Асоциацията за развитие на занаятите и изкуствата” ще участват с демонстрации на живо, в които ще се включат и участници и публика. Освен това ще участва и различният поглед, едно сдружение за съвременно изкуство, което ще подпомогне художниците и ще направим демонстрации с йога, с графити. Има и акции за по-големите художници.
Фокус: Колко участници са заявили желание до сега?
Кристина Кръстева: Някъде от порядъка на 700 човека има до момента. Има заявки от Естония, Латвия, Литва, Македония, от Малта ще имаме гости. Това са от международните участници. Има и много български колективи – от училищата по изкуствата, читалища, студия."

 Българска вокална студия на концерт във Франция по повод 24ти май 

"По покана на Асоциацията Echanges Rhone-Alpes Bulgarie Вокална студия "Усмивки" от Стара Загора участва в тържествен концерт в град Лион, Франция, по повод празника на българската просвета и култура 24 май. Това каза днес ръководителката на групата Жанина Янкулова, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора."


Почистване на Бургас 

"На територията на град Бургас и на основната част от съставните селища и квартали пролетното почистване приключи. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас Павлин Михов, директор дирекция „Околна среда” в община Бургас. Събрани са 21 590 броя чували с битови отпадъци от направените оборки на територията на града, кварталите и всички съставни селища. Отделно от това са събрани още 2800 чувала от почистване на крайпътните отсечки от четвъртокласната пътна мрежа на територията на общината. Събрани са и 2382 тона строителни и едрогабаритни отпадъци основно в съставни селища."


 Фестивал "Пловдив чете"

 "107 писатели, 42 издатели, много ученици и студенти ще участват в тазгодишното издание на фестивала „Пловдив чете”, което ще се проведе за десети пореден път в дните между 6 и 11 юни. Това съобщи на пресконференция днес Божана Апостолова, организатор на литературния форум, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив."


Детска изложба "Гърция през моите очи" 

 "Гръцката фондация за култура и Гръцката туристическа организация в България откриват изложба на детски творби „Гърция през моите очи”. Тя се организира за четвърта поредна година в Гръцката фондация за култура в София, съобщиха организаторите.Изложбата е с продължителност 4 юни – 8 септември 2012 г. и ще е отворена за посетители всеки ден от 10.00 ч. до 18.00 ч. (без почивните дни)."


Нестинарство в с. Българи и Бургас

"Старнджанското село Българи все още пази автентичната традиция на нестинарството – танците върху жар в нощта на 3-ти срещу 4 юни, когато по стар стил се чества празникът Свети Константин и Елена.



Старите столици 

"Маргарита Попова подкрепи идеята за закон за старите български столици. Това стана по време на среща с кмета на Велико Търново Данаил Панов, областния управител Пенчо Пенев, председателя на Общинския съвет Николай Ашиков и представители на Каспичан, Плиска и Преслав в сградата на община Велико Търново, съобщиха от президентството."




Първият между студентски куиз в София

"Купонът и науката могат да вървят ръка за ръка. Доказаха го участниците в първия междууниверситетски куиз в Студентски град. Осем отбора от представители на 6 вуза се изправиха един срещу друг в титанична битка на знания в култовия клуб „Строежа”. Първо място по интелект завоюваха младежи от Софийския университет и Медицинска академия. Техният тим бе сформиран от публиката буквално в последния момент. "



"Забавното четене"

"В Столичната библиотека днес беше поставено началото на чудесна инициатива, която ще държи учениците "в час" и през лятната ваканция.
Ученици от цялата страна се включват в инициативата за насърчаване на детското четене "Забавното лятно четене"."

Награда за Театърът на армията 


"Театър "Българска армия” се сдоби с награда за музика - за авторската музика в спектакъла "Евгений Онегин”. За нея композиторът Петър Дундаков получава музикалната награда "Маестро Димитър Вълчев”, която тази година се връчва за 14 пореден път."



Конкурс - графити

"Рай за душата се оказа конкурс за графити за ученици в Благоевград. Младежите бяха пуснати да изявят свободно творческите си заложби върху стената около бившата казарма в Благоевград."




Благотворителен фестивал набира средства за онкоцентър


"Благотворителен детски фестивал събра 9000 лева, които ще отидат за изграждане на първия в България център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания. Инициативата, която се проведе в Борисовата градина в София в събота, премина под мотото "Всички деца заедно"."


Спасени са застрашен вид костенурки


"Костенурките са от двата сухоземни вида, които се срещат у нас - шипоопашати и шипобедрени. В момента в света има малко над 300 вида и те са обект на защита, като сухоземните са повече от 50 разновидности и почти всички са на изчезване."


Висока загриженост за природата 

"Приблизително пет от всеки шест запитани или 84% се вълнуват от проблемите на околната среда. Това показват резултатите от проучване на МБМД за екологичните нагласи на българите, изготвено по поръчка на Министерството на околната среда и водите."


Българка стана световна шампионка по модерни танци


"България има вече своята световна шампионка по модерни танци и това е варненката Сияна Христова. Красивата дама е състезателка по художествена гимнастика в клуб „Грация” с треньор Ина Димитрова. Тя се занимава от 4-годишна с художествена гимнастика. През последните 4 години обаче доста сериозно внимание отделя и на танците в цялата им разновидност. Сияна стана световна шампионка на първенството на планетата в гр. Пореч (Хърватия). "



Отборът на УНСС спечели второто национално студентско състезание


"На 8 юни в Информационния център на Европейския парламент в София се проведе второто издание на националното студентско състезание на тема "Новите предизвикателства пред ЕП". В него участие взеха пет университета от София и страната - Софийски университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университет за национално и световно стопанство и Американски университет в Благоевград. Студентите от УНСС заеха първо място, като наградата за тях е посещение на пленарна сесия на ЕП в Страсбург."


Изложба на вещи на Васил Левски


Вчера в Парламентът можехте да разгледате изложба в памет на Апостолът.

"Оригиналът на личния бележник на Левски ще бъде представен пред широка публика за пръв път от 11 години. Посетителите ще видят и косите на Дякона, както и револверите и ножа му. Сребърното му кръстче, тасчето за вода и веригата, с която е окован в Софийския затвор, също са сред експонатите."


Открита е най-голямата книжарница у нас


"Най-голямата книжарница в България отваря врати в сърцето на София. За ценителите на книгите книжен център „Гринуич“, който се намира на столичния булевард „Витоша“ 37 (с входове откъм „Витоша“ и „Солунска“), ще бъде истнски рай. "




С това завършвам този брой на Позитивните новини, надявам се да ви бъдат интересни и да имат позитивен ефект върху настроението ви ;)



 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар