Страници

понеделник, 4 юни 2012 г.

Позитивни новини

Позитивните новини ще е поредица публикации, съдържащи...ами позитивни новини. Целта на тези публикации ще е показване, че има и други новини, които могат да има по-положителен ефект върху хората за разлика от постоянно заливащите ни отвсякъде убийства, корупция, измами и т.н. и т.н.

Ето и първата серия такива новини, надявам се да проявите интерес =)
 (това са новини от миналата седмица, трябваше да ги публикувам вчера, но... За в бъдеще ще се постарая да публикувам новините навреме, тоест събраните през седмицата новини в краят на седмицата)

Васил Кънев: За 27-ми пореден път дружество „Родно Лудогорие” извършва поход по стъпките на четата на Таньо войвода.

"Тази година за 27-ми пореден път културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” извършва поход по стъпките на четата на Таньо войвода, като тази година през целия поход ще бъде кметът на град Тутракан, а също има и голям шанс с нас в Тутракан да дойде министър Цветан Цветанов. Този поход се организира в чест на четата на Таньо Стоянов, която през 1876 г. преминава Дунава, заедно с четата на Христо Ботев и акостира близо до град Тутракан, при село Пожарево, Тутраканско, откъдето тръгва и нашият поход."

Хубава патриотична инициатива, която явно има добри традиции, хубаво е че има такива мероприятия. Цялата статия четете на http://www.focus-news.net/?id=f21378

 

Хиляди се преклониха пред паметта на Ботев на връх Околчица

Всенародното поколонение започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета
"Хиляди поклонници от страната и чужбина се качиха днес на връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред паметта на Христо Ботев, неговите четници и на загиналите за свободата на България, предаде кореспондент на БТА.
Всенародното поколонение започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представена от Национално дружество "Традиция". Прозвуча и Ботевото стихотворение "Борба" в изпълнение на актьора Борислав Борисов."
Цялата статия ТУК

Има ли нужда от някакъв коментар, мисля че не.


Следващите новини са няколко по-екологични. Имаме невероятна природа, за това и смятам, че всяка добра новина свързана с нея е изключително позитивна. Освен това грабливите птици са ми слабост, така че... Ако вас природата не ви блазни, просто ги пропуснете ;)

 

Царските орли в Странджа излюпиха първите си малки за сезона

"Първите за тази година царски орлета се излюпиха в Западна Странджа, съобщиха експертите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). През последните няколко дни 3 от наблюдаваните от организацията двойки са излюпили малките си.

...

Царският орел е една от най-редките и красиви птици, които се срещат в България. Той е вписан в българската и в европейската Червена книга, а размножаващите се двойки в страната са малко над 20."

Пълната статия + снимков материал на малките орлета можете да намерите Тук


Тома Белев получи международната награда на WWF за цялостен принос към опазването на природата

"Международната природозащитна организация WWF награди бившия директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев "за неговото лидерство и изключителен ангажимент за развитието на гражданското зелено движение в България."

Човека го уволниха, ако не се лъжа, но явно добре си е вършил работата. Всичко за награждаването му ето тук


Доброволци се впуснаха в чистене на български плажове*

"Пет плажа по Българското черноморие бяха почистени от доброволци в рамките на втората кампания на Surfrider Foundation Sofia по проекта Ocean Initiatives.
В рамките на три дни 150 участници в почистването събраха общо 250 чувала с боклук, съобщава Surfrider Foundation. В акцията бяха включени плажове "Липите" в Синеморец, Бургас, Камчия, Иракли и Фичоза край Варна."
 
Чудесно е това, което са направили хората, дано стане практика =) Цялата статия ето тук

* Оригиналното заглавие нешо не ми хареса :D

До тук с екологичните новини, следващата е технологична...с екологичен характер :P


Български електромобил стана втори по ефективност в състезание за икономия

"Разработен от студентите от Техническия университет в София електромобил зае второ място по енергийна ефективност в тазгодишното издание на състезанието за икономия "Шел Екомаратон Европа". Българите се състезаваха в категория на превозните средства от градски тип, зареждани от електрическата мрежа.

Колата на студентите от ТУ измина 188.5 км с 1 кВтч енергия, което я постави на второ място в категорията. Отборите на техническите университети в София и Варна бяха сред 119-те тима, преминали успешно техническия преглед и допуснати да участват в състезанието по улиците на Ротердам, Холандия."

Всичко по темата


Първи абитуриентски бал за сираци за Плевнелиев

"236 абитуриенти - 148 момчета и 88 момичета, от 51 специализирани домове, общински институции и училища за предоставяне на социални услуги на деца, лишени от родителска грижа, ще бъдат гости на 30 май 2012 г. на президента Росен Плевнелиев на традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, който ще се проведе в Дом № 2 на резиденция "Бояна”."

Ето и снимков материал клик

Каквото и да си говорим, това е чудесна идея =)


Деца помагат на възрастни хора*



"Децата с радост се учеха какво е да си отзивчив и да помагаш на хората, които имат нужда от това

Инициативата "Помагаме на възрастните хора" се проведе в последната седмица на май в ловешкото село Йоглав, съобщава Север.бг.
В нея участваха деца от местната целодневна дестка градина "Пролет". Инициативата има за цел да пресъздаде "тимуровските команди" от едно време, когато децата се събираха, за да помагат на възрастни хора."

Цялата статия

* Хубаво е оригиналното заглавие, но аз лично не знаех какво са представлявали "тимуровските команди", предполагам, че не съм само аз, за това го смених.





  Награждават ученици с творчески заложби

"На 1 юни от 18:00 ч. в Руския културно-информационен център ще бъдат връчени грамотите на наградените ученици и ще бъде открита изложбата, в която участват със свои произведения 239 ученици от 14 училища по изкуствата от цялата страна от VIII до XI клас, съобщават от Министерството на културата. Изложбата ще продължи до 8 юни 2012 г.
Ще бъдат присъдени 36 награди в 12 специалности - живопис, графика, скулптура, художествена керамика, художествена дърворезба, художествена обработка на метали, художествена тъкан, рекламна графика/графичен дизайн, детски играчки, иконопис, пространствен и промишлен дизайн, театрален, кино и телевизионен декор."

Цялата статия
 

Световна титла за Антоанета Стефанова

"Примата на родния шах Антоанета Стефанова отново спечели световна титла. След златния  трофей в класическия шах през 2004 г. Ети беше коронясана в първенството по бърз шах за жени в Батуми (Груз).
На Мондиала участва елитът на древната игра. 27 от шахматистките са в топ 50. Сред тях 5 световни и 7 европейски шампионки. Стефанова стартира в турнира като едва осма по рейтинг, но показа най-здрава психика и бърза мисъл. Тя завърши с 6 победи и 5 равенства. В 6-и кръг срещу Джао Сюе (Кит) и в 9-и с Катерина Лахно (Укр) от лоши позиции Антоанета успя да матира съперничките си."

 Браво на момичето, още по темата на този адрес

Празник на розата в Казанлък


"6 134 участници дефилираха днес, 3 юни, в шествие по случай Празника на розата в Казанлък, съобщават от пресцентъра на Област Стара Загора."


Това са позитивните новини, които ви бях подбрал за миналата седмица(по-скоро са от събота и неделя, защото тогава се реших най-сетне да започна реализацията на тази си отдавнашна идея). Надявам се да са ви били интересни и до следващият път. Дано сега след празничните и не толкова празнични дни пак да се намира по някоя хубава новина =)
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар