Страници

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Darkest Dungeon - BG



Под мрачно небе, на върха на самотен хълм, стоеше имение, потънало в разруха. В подножието на хълма - град в руини, жителите му странна и съмнителна сбирщина. Ти? Ти си тук за да оправиш грешките на своя родственик, който предизвикал съдбата на това място. Добре дошли в Darkest Dungeon.


Darkest Dungeon е 2D roguelike, походова ролева игра на студиото Red Hook. В момента играта е в Early Access, от който можете да станете част през Steam. В играта вие ще сте в ролята на младия наследник на богат и влиятелен роднина, който в стремежа си да се сдобие с повече сила е освободил сили, които са далеч отвъд способностите му. Сега е ваш ред, достатъчно добри сте за да върнете на Имението предишната му слава.



Roguelike, RNG и Лудост



 Darkest Dungeon е класическа roguelike игра, в която вие бързо ще се озовете на губещата страна. Често ще срещате капани, героите ви ще умират от отрова, няма да имате достатъчно храна и най - добрите ви герои ще умират. Но това е чара на играта. Опит, след опит, след опит, всеки път стигайки малко по - далеч. Не опитвайки се да спечелите...само да оцелеете по - дълго. Малко по малко научавайки номерата на играта, докато не станете горделиви. А това играта не може да ви позволи, време е да умрете отново.

През повечето време ще пълзите из мрачни и зловещи подземия, бавно но сигурно водейки група от приключенци...вероятно...към тяхната смърт. Играта е разделена на 5 отделни Подземия, като накрая на всяко ви очаква по един Boss. Докато подскачате около смъртоносни капани, претърсвате трупове и скачате от засада(или те на вас) на противници, вие ще събирате ресурси, с които да развивате града си.



Играта предлага достатъчно разнообразие да си направите група от герои по вашия вкус. Аз лично обичам да има от всичко по малко. Но също така ще срещнете мнения, че използването само на един или два класа герои прави играта прекалено лесна.

Като стана дума за това. Трудността на играта идва най - вече от RNG, което докато взето директно от настолните игри, то не са малко тези, които казват, че благодарение на него играта е счупена и безсмислена. Но по мое мнение RNG не е толкова ужасно и играта ви дава достатъчно средства, с които да се подготвите поне до някъде за това, което ще ви връхлети. Вярно и аз имах два, три случая на доста лош късмет, но никой от тях не е бил причина да загубя герой или експедиция. Напротив, обратното, RNG е това, което те кара да си винаги на нокти и да не ти позволява да се отпуснеш, докато играеш.



Обичайното щуране из подземия, тук е разнообразено с две интересни механики - факли и лудост. Докато изследвате подземията, вие ще носите факла, която да осветява пътя ви. Докато светлината е ярка имате шанс да разкриете какво има в очакващите ви стаи, да забележите капани преди да скочите в тях, също така стреса е по - малък. Когато факлата започне да гасне противниците ви по - лесно ще ви нападнат от засада и стресът ще е повече, но ще имате шанс да намерите по - хубави предмети.

Щурането из подземията ще кара героите ви да стават все по-стресирани, което в един момент ще доведе до проверка на това колко е силна волята им. Резултата от тази проверка може да доведе до две неща - волята им да се пречупи и те да изпаднат в едно от многото "лоши" настроения, които могат да доведат до смъртта им или дори и до провала на цялата мисия. Другия вариант е да устоят на стреса и това да подсили волята им да се борят срещу злото. Познайте кое се случва по - често.



Лудостта, заедно с уникалния стил на анимацията помагат невероятно много за пълното потапяне в атмосферата на играта. Тези две неща, заедно с постоянното чувство на несигурност предизвиквано от RNG ще ви карат да нямате вяра в никое от действията, които предприемате. 

Града и Героите


След кратко интро и бърз туториал(който можете да загубите между другото) пристигате в Града. Това е основното място, където ще работите над героите си. Тук ще ги пращате да се лекуват от стреса, както и да си подобряват уменията и предметите. Също така Града е мястото, от където ще намирате пресни попълнения, които за готови да се впуснат в опасните подземия.



Героите ви в борбата със стреса ще посещават местната кръчма, където ще се отдават на хазарт, пиене и сексуални удоволствия или ако са по - одухотворени ще се отбиват в Църквата, където ще могат да се отдадат на молитва, медитация или самобичуване. Понякога израните от тях начини за разпускане могат да имат странични ефекти и за известно време да не можете да се възползвате от услугите им. Но това се случва сравнително рядко.
Града е важно място и ще установите, че влагането на пари в него доста ще ви помогне в изпълнението на задачата ви.



На края на експедицията


Darkest Dungeon е класическа roguelike, в която вие със зъби и нокти ще се борите за оцеляването си. Играта ще има високи изисквания към вас, ако искате да постигнете нещо в нея и ви предупреждава за това още преди да започнете. 
Благодарение на механиките си и чудесната си музика и стил на анимация, Darkest Dungeon е една от игрите с най - силна атмосфера, които съм играл през последните няколко месеца.
Единствената й може би лоша черта е, че черпи своята безмилостност и като цяло ниво на трудност от RNG, което накара не малко хора да я оценят като счупена и безсмислена и да спрат да я играят. Но играта ви дава средствата да се защитавате срещу тази механика и когато ти овладеете, ще видите истинската красота на играта. 



Линкове:

Steam

Няма коментари:

Публикуване на коментар