Страници

понеделник, 15 октомври 2012 г.

Голямото завръщане или още Брой 8 =P

Хе! А вие си помислихте, че е нещо интересно. Не, не е, просто още някакви новини по мой избор, които намирам за по-позитивни от обичайните =)

Нали помните, линковете към пълните статии са в заглавията ;)

Фестивал за съвременно изкуство

"Новият фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary се открива точно в 19:46 часа на 19 октомври с изложба във Фабрика 126.
...
Сред участниците в изложбата, която може да се разгледа до 28 октомври във Фабрика 126, е полският художник Артур Жмийевски. 
Своята гледна точка за политическата история показва и Кристина Лукас. В анимацията Пантон + 500 - 2007 (2007) испанската авторка използва популярната цветова скала за печат, за да покаже относителността на възходите и паденията на държавите.
От организаторите от ЕДНО научихме още, че за откриването на новия фестивал в София пристигат Матс Бигерт (Швеция), Кристина Лукас (Испания) и Георги Арзамасов (Русия)"

Еми...вас пък може и да ви заинтересува =)


Детски конкурс за приказка

"Дирекция "Култура"  на Столична община,  в партньорство с Регионалния инспекторат по образованието, организира втори Национален детски конкурс за авторска приказка "Ще ти разкажа приказка", съобщиха от общината.  
(За повече информация от дирекция "Култура" са предоставили и този телефонен номер: 02/ 986 22 78)

Надпреварата е част от Календара на културните събития на Столична община в подкрепа на кандидатурата на София заевропейска столица на културата – 2019 г.

Надпреварата е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12  години и 13-15  години."

Като любител писател, смятам че е супер такова нещо =)

Анонимни майстори 

"Анонимен художник всеки ден рисува по един знаменит българин на Сахаттепе в Пловдив. Досега там са се появили графити на Васил Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Николай Гяуров, Майстора. Последното му произведение е образът на Захари Стоянов. "

...пиши к*р вече и да си ходим. Знаете ли го тоя виц, е ако не го знаете може да го видите навсякъде по стените. Така че браво на творците, че са направили нещо смислено. =)

Съвест 

"Студент отнесе забравен портфейл с пари и документи в Пловдивската полиция. 27-годишният Димитър Герджиков намерил портмонето с 1404 лева и 36 стотинки, като и през ум не му минало да задържи парата за себе си. "

Или става тренд или хората се влияят от добрия пример. Дано да е второто...

"Панаир на младите"

"Началото на "Панаир на младите" в Младежкия театър ще бъде дадено днес, а програмата на шестото издание на фестивала е замислено като най-разнообразното досега. То ще бъде открито днес със съчетаваща мистерия и хорър мотиви пиеса "Зазиданите", съобщиха организаторите."

Началото е било на 8ми. Дано не сте го изпуснали =)

Фестивал на бългаската култура

"За втори път след 2010 г. в британската столица Лондон ще се проведе фестивал на българската култура Bulgaria Come, който за 30 дни между 1 и 30 ноември ще предложи програма с 20 разнообразни събития, организирани съвместно с посолството на България и Българския културен институт в Лондон.

Проявата включва 11 симфонични и камерни концерта, участие на 4 певчески хора, 4 джаз и фолклорни концерта, 2 изложби, 3 кинопрожекции и 3 театрални представления."

"Ама това е чудесно..." =D

Фестивал "Арт мегдан"

"Студентският фестивал на изкуствата Арт мегдан е инициатива подготвена от и за студентите и младите хора в България, която цели да разкрие и до известна степен да задаволи техният интерес към изкуството. Целта на "Арт мегдан" е да покаже, че голяма част от младите хора в българските университети умеят да запълват свободното си време като обръщат поглед към културата и изкуството. В същото време фестивалът е добро място за много прохождащи творци да представят пред подходяща публика способностите си и постиженията си..."

Стана страхотно, особено като за първи опит на групата, която го организира. Следих отблизо цялата работа и подготовка и присъствах на двата дни на фестивала, беше много хубаво и имаше много интересни неща =)

Ето и един кратък репортаж за събитието

Празник на ученето

"Аксесоари от конци и глина, пирографиране и украсяване на дървени изделия, като и направа на традиционни български храни са само част от изненадите за великотърновци на Самоводската чаршия днес от 9 до 16 часа. Техни помощници в изработките ще бъдат майсторите по дървообработка, грънчарство, тъкачество и работилницата за кадаиф.
Проявите от ателие "Сръчни ръце" са само малка част от редицата мероприятия и изненади, организирани за Празника на ученето във Велико Търново. Те се реализират по проект NELLII - Национална мрежа за инициативи и информация за ефективното учене през целия живот, резултат от съвместната дейност на МОМН, в-к АзБуки и Фондация на бизнеса за образованието."

Понякога съжалявам повече от друг път, че не живея вече в Търново =(

Ще вкарват учениците във форма

"“Ще актуализираме нормативите, те да бъдат съобразени с възрастови особености и конкретната целева програма в различните училищата”, каза Нейков.Той обясни, че основната цел е да се предотврати затлъстяването сред децата и те да растат здрави."

Я отивайте да тичате 600м. и да скачате 2,10м, ааа, какво сте ми виснали пред тоя компютър!


"Училищен плод"

"Рекорден брой участници са регистрирани по схемата „Училищен плод” за учебната 2012/2013, похвалиха се от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Общият брой на училищата, които са заявени за участие през 2012/2013 учебна година, е 1383. "

Здравословни nom-nom за учениците...ми като се сетя в нашия стол какви гадости имаше няма да е лошо да ги оправят малко.

Българче с медал от световно изложение 

"Българският ученик Иван Герганов грабна третото място в Световното изложение за ученици, което се състоя от 7 до 9 октомври в Хонг Конг.
Десетокласникът от СОУ „П.Р.Славейков" в град Кърджали е единственият български представител, който участва в надпреварата. Ученици от 5 континента премериха сили в 18 области. "

Само така! Следващият път златен =)

Институт "Конфуций" 

"На тържествена церемония  китайският посланик у нас Гуо Йеджоу отрки новия институт "Конфуций" във Великотърновския университет. Той е вторият разкрит институт в България и 359-ят в света. Помещава се в сградата на Пети корпус на висшето училище.
Институтът е образователна организация, която има за цел  да разпространява китайския език  и да обогатява знанията  на хората от различните страни за китайския бит и култура."

Като заговорих, че съжалявам за сегашното си местожителство... А дали има японски такъв институт, това би било още по-интересно.

Миниатюрна изложба на големи неща

"Изложба с миниатюри беше открита в началото на заседанието на СОС. Тя включва 10 макета на значими паметници на културно-историческото наследство, разположени в район "Нови Искър", като част от Столична община.
Жителите на район "Нови Искър" са избрали 10-те културно-исторически обекта от общо 40 такива в района. В понеделник от 09.30 до 16.00 ч. макетите ще бъдат изложени на централния площад в "Нови Искър"."

Би било супер, ако се направи такава изложба на паметници от цялата страна, за всички, които поради някаква причина не могат да идат да видят истинските.

Дни на доброволчество

"Над 300 столичани се включиха в Десетите дни на доброволчеството. Желаещите да вършат благородни дела боядисваха в Столичната библиотека и в Зоологическата  градина и почистиха част от природен парк „Витоша”.

Инициативата се организира от фондация „Помощ за благотворителността в България” Американската стопанска камара."

Над 300 не ми звучи като много, но пък пак е нещо, нали?


Искам да споделя с вас и едно интересно откритие, а то е "Денят започва с култура", това е предаване за култура на БНТ, излъчва се всеки делничен ден от 9:10 и е много интересно. Освен това, ако не можете да ставате рано за да го гледате или не сте си вкъщи вече по това време, последното предаване може да се гледа в сайта на БНТ =)

И това е за миналата седмица, малко кратко този път, но нещо не съм във форма, ще се постарая повече за следващия път. Приятно четене и довиждане! =)))

Няма коментари:

Публикуване на коментар